KZ Sachsenhausen

Andra dagen i Berlin drog vi iväg rätt tidigt för att åka till Oranienburg, en stad strax utanför Berlin. I norra delen av Oranienburg ligger Sachsenhausen, som är ett gammalt koncentrationsläger. Det tog väl cirka en timme att ta sig dit kommunalt. Vi gick från tågstationen till själva lägret, påvägen dit vid en korsning fanns ett minnesmärke över dödsmarschen. Framme vid Sachsenhausen köpte vi varsin guidetur i hörlurar, väldigt smidigt, man knappade bara in vilket nummer på listan man ville höra om så berättades det massor. Vi var där i flera timmar och hann ändå inte lyssna på allt, vi fick tillslut välja ut specifika händelser vi ville höra om. 
 
Det kändes sjukt att vara där. Det är intressant (förstå mig rätt) och vidrigt, obehagligt. Det var rätt mycket turister där när vi var där. Men ändå när jag stod mitt i allt, omringad av massa människor, kändes det liksom ödsligt. Allt är ju inte bevarat, mycket är borttaget eller förstört. Dom flesta byggnader revs på 50-talet, det står endast två baracker kvar. Sen fanns det andra byggnader som har fått stå, ett fängelse i lägret (...), kök och badrum fanns, vakttorn och deras byggnader stod mycket kvar av. Grinden in till själva lägret, där alla fångarna hölls stod kvar. Det var också rätt obehagligt när man stod på ena sidan av den och såg igenom till fångarnas del av lägret. Det stod "Arbeit macht frei" -  Arbete gör en fri. 
 
Jag blev chockad och illa till mods av att höra fångarnas berättelser, när man själv står på platsen deras hemska historier har utspelats sig. Man kan knappt förstå det. Lägret hade en del byggnader man kunde gå in i. I ett av vakternas byggnader fanns det fotografier, gamla vapen och andra fynd som man kunde se och läsa om. Hemskt att få ett ansikte på en del av vakterna fångarna berättade om, att få ett ansikte på en människa som var så ond och hatisk. Ja, som sagt det var mycket att ta in, mycket man inte ville ta in eller förstå. Så tragiskt öde många människor har haft. Och det är bara ett av alla läger som fanns på den tiden. Just andra världskriget har alltid varit något man läst mycket om, sett filmer om eller skrivit om i skolan. Något man verkligen känt mycket för, tyckt är riktigt obehalig och vidrig. Helt annan sak att vara där, helt annan känsla. 
 
♥Berlin 2016 | |
Upp